Hoe wordt ik zzp-er?

U werkt in loondienst maar zou eigenlijk liever voor uzelf willen werken. Of u ziet te weinig perspectief bij uw huidige baas en ziet het ook niet zitten om opnieuw te gaan solliciteren. Of uw werkgever heeft u te kennen gegeven dat u niet langer in de plannen voorkomt en op zoek moet naar iets anders. In al die gevallen zou u misschien kunnen overwegen om ZZP'er te worden. Maar hoe pakt u dat aan?

 

Een Zelfstandige Zonder Personeel (ZZP'er), ook wel zelfstandige professional genaamd, is wettelijk en fiscaal gezien gewoon een ondernemer. U zult zich dus als ondernemer moeten melden bij de Kamer van Koophandel en de Belastingdienst. U moet een rechtsvorm kiezen en een bedrijfsnaam bedenken.


Inschrijving KvK

De inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK) is in de meeste gevallen zo geregeld. Zorg voordat u naar de Kamer van Koophandel gaat wel dat u een goede bedrijfsnaam heeft bedacht en dat u uw werkzaamheden kort en bondig kunt omschrijven. De KvK zal hiernaar vragen en vastleggen wat u aangeeft. Ook de rechtsvorm (in veel gevallen een eenmanszaak maar soms ook een BV, een VOF of een maatschap) wordt bij uw KvK-aanmelding vastgelegd.


BTW-nummer

In de meeste gevallen ontvangt u direct bij uw KvK-aanmelding ook uw BTW-nummer. Let op: dit is geen vrijblijvende registratie. Vanaf het moment dat u met uw BTW-nummer geregistreerd bent, zal de Belastingdienst u als ondernemer beschouwen en aanslagen gaan sturen voor de aangifte omzetbelasting. Als u niet reageert op deze aanslagen, dan kan de Belastingdienst uw omzet gaan schatten en daarmee ook de af te dragen BTW. Vanaf het moment dat u een BTW-nummer heeft ontvangen, wordt u dus geacht om omzet te maken en BTW in rekening te brengen en voor te financieren op uw inkopen.


 

Regelen

Na uw inschrijving als ZZP'er (als ondernemer dus feitelijk) is het helemaal aan u om van uw bedrijf een succes te maken. U zult aan klantenwerving moeten gaan doen, u moet bepalen of u van huis uit gaat werken of ergens kantoorruimte huurt. U gaat facturen sturen, investeren en inkopen doen. U moet de juiste verzekeringen afsluiten en een deugdelijke administratie voeren. Het starten als ZZP'er is feitelijk doodeenvoudig, maar dan begint het pas.

 

Teleurgesteld

Veel ZZP'ers ervaren dat het lastig is, zeker in deze economisch zware tijden, om aan voldoende opdrachten te komen en om alle fiscale regels te kennen en te respecteren. Zorg dat u niet, zoals zovelen, na één of enkele jaren toch weer teleurgesteld afhaakt en weer een vaste baan opzoekt. Het leven van een ZZP'er is fantastisch. U bent van niemand afhankelijk, bepaalt zelf alles en u werkt wanneer u dat wilt. Maar onderschat het niet. Bereid u goed voor, weet wat u wilt en hoe u het gaat aanpakken.


Advies

Op veel plaatsen vindt u informatie die speciaal is bedoeld om aankomende ZZP'ers verder te helpen. WIj doen dit dagelijks en geven u graag advies. Neem vrijblijvend contact op met Administratiekantoor Quavisie 073 8508605 of mail naar info@quavisie.com 

TOP