8 richtlijnen bij het bedenken van een bedrijfsnaam

Een van de leukste, maar zeker niet de makkelijkste dingen die als startende ondernemer op uw pad komen, is het bedenken van een goede naam voor uw onderneming. U bent hierin tot op bepaalde hoogte vrij, maar niet alle bedrijfsnamen worden zomaar toegestaan. Hoe vindt u de naam die bij u past? 8 richtlijnen bij het bedenken van een bedrijfsnaam.

 

1. Eenmaal is scheepsrecht

Hoewel het niet verboden is om een gekozen bedrijfsnaam na verloop van tijd aan te passen, maar om voor de hand liggende redenen is dit zowel praktisch als marketingtechnisch gezien niet zo handig. Bedenk vlak voordat u naar de Kamer van Koophandel (KvK) gaat om uw onderneming in te schrijven in het Handelsregister dus niet zomaar spontaan een naam die u wel leuk lijkt, maar denk liever wat langer en bewuster na over namen die echt op uw bedrijf van toepassing zijn. Zo heeft u ook genoeg tijd om te controleren of deze bedrijfsnaam niet te dicht in de buurt komt van een bestaande concurrent of in strijd is met andere regels (lees ook verder bij punt 3: Maak uw bedrijfsnaam onderscheidend).

 

2. Ga voor duidelijkheid

Een goede bedrijfsnaam zegt veel over een bedrijf. In principe mag u zo creatief zijn met het bedenken van leuke namen als u zelf wilt, maar verlies nooit uit het oog waar u en uw onderneming voor staan. Als potentiële klanten niet meteen zien waarvoor ze bij u terecht kunnen, zijn ze snel geneigd om naar de concurrent te gaan. Een bedrijfsnaam als Yvette's Bloemenstal klinkt misschien niet zo spannend, maar er is geen twijfel over mogelijk dat mensen hier voor een bosje bloemen terecht kunnen. Overigens is het natuurlijk wel zo dat dit per branche sterk kan verschillen. Voor een fris en jong communicatiebureau is een creatievere insteek meer van belang dan voor een notaris.

 

3. Maak uw bedrijfsnaam onderscheidend

U moet er rekening mee houden dat uw bedrijfsnaam voldoende onderscheidend vermogen heeft. Dat wil in feite zeggen dat u niet mag volstaan met een veelgebruikt begrip als bedrijfsnaam (zoals bijvoorbeeld Dierenwinkel, Banketbakker of Psychopraktijk). Dit kunt u oplossen door iets aan deze begrippen toe te voegen (bijvoorbeeld uw naam).

 

4. Voorkom verwarring of misleiding

Uw bedrijfsnaam mag ook niet verwarrend of misleidend zijn. Het spreekt eigenlijk voor zich, maar het is nooit toegestaan om de letters BV gebruiken in uw bedrijfsnaam wanneer u voor een andere rechtsvorm dan de BV heeft gekozen. Ook een bedrijfsnaam als 'Ikea-sale' of 'Hemaworst' zal u geheid problemen gaan opleveren.

 

 

 

 

 

 

 

 

5. Respecteer bestaande handelsnamen en merken

Uw bedrijfsnaam mag daarnaast niet in strijd zijn met bestaande handelsnamen of merken. Hierbij moet u rekening houden met de aard van de onderneming en het werkgebied waarin u gaat opereren. Als u een buurtsupermarkt Albert Hein wilt noemen, zal dat niet gaan, ook niet als u zelf toevallig zo heet of Hein anders wilt spellen dan de bekende supermarktketen. Heet u Albert Heijn en bent u in plaats van supermartkondernemer notaris geworden? Dan kunt u beter een andere naam voor uw kantoor bekeken, omdat klanten door de grote naamsbekendheid uw bedrijf toch altijd zullen associëren met de kruidenier.

Een bestaande naam hoeft echter niet altijd problematisch te zijn. Wilde u bijvoorbeeld uw nieuwe restaurant Westerduin noemen en kwam u erachter dat er in Nederland al een restaurant met dezelfde naam bestaat? Mits de afstand tussen de bestaande en uw nieuwe vestiging groot genoeg is en u honderd kilometer verderop van start gaat, zal het bestaande Westerduin daar niet snel tegen optreden. Bij de naam Van der Valk is dat uiteraard een ander verhaal.

 

6. Controleer of de bedrijfsnaam is toegestaan

Om erachter te komen of uw bedrijfsnaam wel of niet in strijd is met bestaande merken, kunt u vervolgens de hulp inschakelen van de KvK en het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BBIE) in Den Haag. Vergeet met het oog op het maken van een website ook niet de beschikbaarheid van de domeinnaam te checken. Dit kunt u heel gemakkelijk zelf online doen op de website van bijvoorbeeld SIDN.

 

7. Vraag uw omgeving om advies

Als u de beschikbaarheid heeft gecontroleerd en bijna zeker bent van een naam voor uw onderneming, doet u er goed aan om deze ook voor te leggen aan familie, vrienden en (oud)collega's. U kunt namelijk zelf wel helemaal in de wolken zijn met de door u gekozen naam, maar van uw omgeving krijgt u altijd een eerlijk en, heel belangrijk, objectief advies.

 

8. Maak van uw handelsnaam een merk

Heeft u eenmaal een originele bedrijfsnaam gevonden die goed bij uw bedrijf past, dan heeft u na de registratie bij de KvK uiteraard ook het recht om deze handelsnaam als merk deponeren bij het BBIE. Daarmee verkrijgt u het exclusieve merkrecht en maakt u het eventuele toekomstige concurrenten lastig om er op hun beurt met uw naam vandoor te gaan.

TOP